Een nieuwe schuifpui uitkiezen: wat moet u weten?
Wilt u graag meer licht creëren in uw woning? Of meer zicht hebben op uw tuin vanuit de woonruimte? Een schuifpui is daar de perfecte oplossing voor! In dit korte artikel vertellen wij waar u rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een nieuwe deur.
Schuifpui versus openslaande deuren
Misschien weet u nog niet zeker of uw keuze valt op een schuifpui. Twijfelt u nog tussen een schuifpui of openslaande deuren? Dan is het belangrijk om voor- en nadelen van beide opties te kennen.
De hoeveelheid ruimte die u heeft rondom de deur is zeer belangrijk. Bij een kleine ruimte zullen openslaande deuren vaak veel ruimte in beslag nemen. In deze situatie kan een deur een betere oplossing zijn. Maar wilt u zo’n breed mogelijke opening? Dan kunt u het beste kiezen voor openslaande deuren.
Let u echter meer op de aanschafprijs? Dan kunt u het beste een offerte aanvragen voor beide opties. Vaak is een schuifpui voordeliger dan openslaande deuren.
Een ander reden om toch voor een deur te kiezen is als u woont op een plek waar veel harde wind waait. Openslaande deuren hebben in dit geval meer kans om kapot te gaan tijdens windachtige weer.
Vervanging schuifpui
Is uw woning al voorzien van een schuifpui en bent u zich aan het oriënteren of deze toe is aan vervanging? In volgende gevallen kunt u aanschaf van een nieuwe pui overwegen:
– De schuifpui staat scheef
Elk product heeft zijn levensduur, dus ook uw schuifpui. Door jarenlange gebruik is het normaal dat de pui ooit niet meer helemaal recht staat. Merkt u dat de ligging van de pui te scheef wordt, overweeg om deze te vervangen.
– De isolatie is niet meer voldoende
Heeft uw schuifpui nog enkel glas? Tegenwoordig is dubbel glas standaard en veel mensen vervangen hun kozijnen, deuren en schuifpui naar dubbel- of triple glas om te besparen op energiekosten.
– De schuifpui opent niet meer soepel/hang en sluitwerk is beschadigd
Het is uiteraard belangrijk dat de pui soepel werkt. Dat betekent met gemak open en dichtgaan, maar ook dat de handvatten en sluitwerk nog in goede staat zijn. Is dit niet meer het geval, dan wordt het gebruik van de schuifpui ergelijk en kunt u overwegen om deze te vervangen.
Materiaal kiezen
De belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is van welk materiaal uw nieuwe schuifpui moet zijn. Daarbij heeft u drie keuzes; hout, aluminium of kunststof.
Houten profielen staan bekend om lange levensduur, maar vereisen meer onderhoud. Aluminium is sterk en modern, maar is vaak de meest prijzige optie. Kunststof is de meest voordelige keuze met zeer weinig onderhoud en de beste isolatie.
Tip: Houdt u wel van een houten uitstraling, maar wilt u graag de voordelige optie kiezen? Tegenwoordig is het mogelijk om een houten-look te creëren op een kunststof profiel. Dit gebeurt door tijdens de productie een houtnerf fineer aan te brengen die sprekend lijkt op hout. Dit fineer is zelfs beschikbaar in verschillende kleuren. Daarnaast kunt u ook kiezen voor een HVL-verbinding, die altijd toegepast wordt op houten profielen.
Samenstelling
Een schuifpui komt met verschillende samenstellingen. Het is belangrijk om te bedenken welke samenstelling u aanspreekt, maar ook wat mogelijk is in uw ruimte.
Elk bedrijf heeft hun eigen samenstelling opties in het assortiment. Onderstaande voorbeelden zijn maar een klein hoeveelheid van opties die tegenwoordig mogelijk zijn. Vraag aan het bedrijf waar u graag de schuifpui wilt kopen voor een catalogus met alle beschikbare mogelijkheden voor de samenstelling.
Isolatie
De meeste oppervlakte van een schuifpui bestaat uit beglazing. Daarom is het belangrijk om ook te bedenken wat voor beglazing u wilt.
Sierbeglazing is mogelijk, maar wordt vrijwel nooit toegepast op een schuifpui aangezien de meeste mensen zo veel mogelijk licht naar binnen willen brengen. Wel moet u bedenken of u graag voor dubbel of triple glas wilt kiezen i.v.m. isolatie. Hoe beter de isolatie, hoe meer u bespaart op stookkosten in de winter en hoe koeler uw woonruimte zal zijn in de zomer.
ISDE-subsidie
Vergeet niet te controleren of u in aanmerking komt voor de ISDE-subsidie van de RVO. Deze regeling financiert verduurzaming aan woningeigenaren. Hieronder vallen o.a. warmtepompen, zonneboilers, maar ook isolerende maatregelen zoals dubbel- en triple glas.
Aangezien een schuifpui het grootste gedeelte uit beglazing bestaat, kunt u in sommige gevallen in aanmerkingen komen voor deze subsidie. De voorwaarden zijn:
– U vervangt een bestaande schuifpui naar een nieuwe schuifpui met dubbele- of triple beglazing. Een nieuwe schuifpui in bestaande gevel komt niet in aanmerking voor de subsidie.
– De Ug waarde (warmtedoorgangs efficiëntie) is bij dubbel glas niet hoger dan 1.2
– De Ug waarde (warmtedoorgangs efficiëntie) is bij triple glas niet hoger dan 0.7
Tip: De Ug waarde hoort op de offerte aangegeven te staan. Is deze niet vermeld op de offerte? Vraag hier wel om en voorkom teleurstelling als u later een aanvraag wilt indienen voor de subsidie.
Meer informatie over de exacte voorwaarden van de ISDE-subsidie vindt u hieronder:
https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren
Samenvatting
Het aanschaf van een nieuwe schuifpui vraagt om aantal dingen te overwegen. Een schuifpui is de perfecte oplossing om meer licht en zicht te creëren, voornamelijk in kleinere woonruimtes. De keuze voor materiaal bestaat uit drie opties; hout, aluminium of kunststof, maar een houten-look creëren op een kunststof profiel is tegenwoordig mogelijk. Keuze uit samenstelling opties is breed en de schuifpui draagt zelfs bij het isolatiewaarde van het huis.
Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van een nieuwe kunststof schuifpui? Of zoekt u een bedrijf die een kosteloze en vrijblijvende offerte kan maken? Wij helpen u graag. Neem hier contact met ons op.