kunststof kozijnen uitkiezen

Nieuwe kunststof kozijnen uitkiezen: waar let ik op?

Het investeren in kunststof kozijnen voor uw huis is een strategische keuze voor duurzaamheid, esthetiek en energie-efficiëntie. Bij het kopen van deze kozijnen is een doordacht stappenplan essentieel. Weet u ook niet wat alle mogelijkheden zijn bij het aanschaffen van nieuwe kunststof kozijnen? Dan is ons korte stappenplan een perfecte gids voor u.

Het Juiste Bedrijf Kiezen

Voordat u overgaat tot de aanschaf van kunststof kozijnen, is het cruciaal om een betrouwbaar en gerenommeerd bedrijf te selecteren. Voordat u contact opneemt, kunt u de volgende zaken controleren:

 • Reviews van het bedrijf: Overweeg eerst de reviews van het bedrijf te lezen. Vaak worden deze al weergegeven op de website zelf of vindt u een link op de website die u doorverwijst naar de juiste pagina. Als u echter geen reviews kunt vinden, zoek dan het Google-profiel van het bedrijf op en controleer of er Google-reviews beschikbaar zijn.
 • Foto’s van uitgevoerde opdrachten: Als het bedrijf foto’s van uitgevoerde opdrachten heeft gedeeld, is het zeker aan te raden deze te bekijken.

Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een bedrijf dat:

 • Afmetingen voor u opneemt: Een professioneel bedrijf zal de nodige metingen uitvoeren om een perfecte pasvorm te garanderen.
 • Beschikt over een meldcode voor hun product: Als u van plan bent een aanvraag te doen voor de ISDE-subsidie, is het handig (maar niet noodzakelijk) om voor een bedrijf te kiezen dat beschikt over een meldcode voor hun product. Deze meldcode betekent dat de RVO al bekend is met dit specifieke product, waardoor uw subsidieaanvraag sneller behandeld zal worden. Daarnaast zijn bedrijven die een meldcode hebben beter bekend met deze subsidie en kunnen zij u eventueel ondersteunen bij de aanvraag.

Opstellingsmogelijkheden

Bij het kiezen van de opstelling van uw kunststof kozijnen zijn er verschillende opties beschikbaar. Vaak kiezen klanten voor dezelfde opstelling als die van de oude kozijnen, maar het is handig om te weten dat u kunt kiezen voor een opstelling die perfect past bij uw behoeften.

Opstellingsmogelijkheden bestaan meestal uit 1 tot 3 vleugels. Grotere constructies zijn ook vaak mogelijk, maar kunnen worden ontworpen als “een gekoppeld element”. Dit betekent dat bijvoorbeeld 2 aparte kozijnen aan elkaar verbonden worden, wat een uiterlijk geeft van 1 kozijn.

Let op: De grootte en het gewicht van de beglazing tellen mee in de mogelijkheden, en in sommige grotere elementen zal de opstelling gewijzigd moeten worden vanwege de veiligheid.

Openingsmogelijkheden:

 • Vaste ramen: Ideaal voor ruimtes waar geen behoefte is aan ventilatie.
 • Draai-/kiepramen: Bieden zowel de mogelijkheid tot kantelen voor ventilatie als volledig openen als een deur.

kunststof kozijnen uitkiezen

Kunststof kozijnen uitkiezen – Beglazingsopties

De keuze van beglazing is van invloed op de isolatie en functionaliteit van uw kozijnen. Hoe dikker het gekozen glas, hoe meer isolerend het zou zijn. Betere isolatie betekent dat de kachel lager gezet kan worden en uiteindelijk leidt tot besparing op stookkosten. Mogelijke opties zijn onder andere:

 • Dubbel glas: Standaard isolatie voor energie-efficiëntie.
 • Triple glas: Nog hogere isolatiewaarden voor maximale energiebesparing.
 • Decoratief glas: Voor esthetische doeleinden en privacy.
 • Bijzonder glas: Speciale opties zoals geluidsdicht glas of zonregulerend glas voor extra functionaliteit.

kunststof kozijnen uitkiezen

Kunststof kozijnen uitkiezen – Meest Voorkomende Kleuren

Hoewel kunststof kozijnen meestal volledig wit glad of crème geproduceerd worden, betekent dit niet dat er geen talloze opties beschikbaar zijn. Houd bij het kiezen van uw kleuren rekening met het feit dat u aparte kleuren kunt kiezen voor het profiel en de vleugels of juist dezelfde kleur kunt gebruiken voor beide. Enkele veelvoorkomende kleuropties zijn:

 • Staalblauw
 • Donkergroen
 • Donkerrood
 • Antraciet

Kunststof kozijnen uitkiezen

Houtenlook op kunststof

Veel mensen houden nog steeds van de houtenlook van kozijnen, maar willen toch kiezen voor kunststof vanwege de lagere prijs, het gemakkelijkere onderhoud en vele andere voordelen van kunststof. Indien u de warmte van hout wenst met de voordelen van kunststof, zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Fineerlaag met houtnerf: De kleuren worden in dit geval geproduceerd met een speciale fineerlaag die eruitziet als hout.
 • HVL hoekverbinding: Kunststof kozijnen komen vaak standaard met een V-hoekverbinding. Wilt u echter dat uw kunststof kozijnen volledig lijken op hout? Vergeet naast de houtnerf fineerlaag niet te vragen om de HVL-hoekverbinding!

Kunststof kozijnen uitkiezen

Kunststof kozijnen uitkiezen – Accessoires

Naast de kozijnen zelf zijn er diverse accessoires beschikbaar om functionaliteit toe te voegen, zoals:

 • Ventilatieroosters: Voor een goede luchtventilatie.
 • Horren: Om insecten buiten te houden.
 • Roedes, klinken en vensterbanken: Voor esthetische afwerking en functionaliteit.
 • Jaloezieën en screens: Om het licht te reguleren in uw woning.

Financiering en Subsidies

ISDE-subsidie
Tot slot, bij de financiering van uw kunststof kozijnen, is het verstandig om te kijken naar mogelijke subsidies zoals de ISDE-subsidie. Deze financiële steun kan helpen bij het bekostigen van duurzame investeringen in energiezuinige oplossingen, zoals isolerende kozijnen.

Hieronder kunt u meer lezen over de mogelijkheden van deze subsidie: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren

Waardevermeerderingssubsidie (Groningen/Drenthe)
Naast de ISDE-subsidie bestaat er ook een waardevermeerderingssubsidie voor energiebesparende maatregelen aan uw woning. Deze subsidie is gericht op het stimuleren van dergelijke verbeteringen die de waarde van uw huis kunnen vergroten. Door het plaatsen van energiezuinige kozijnen zou u mogelijk in aanmerking kunnen komen voor deze subsidie, die de totale waarde van uw investering verder kan versterken.

Hieronder kunt u meer lezen over de mogelijkheden van deze subsidie: https://www.snn.nl/subsidies-voor-particulieren/subsidie-waardevermeerdering

Samenvatting
Het kopen van kunststof kozijnen vereist zorgvuldige overwegingen en planning. Door deze stappen te volgen en alle beschikbare opties te overwegen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die zowel uw huis verbetert als bijdraagt aan duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Voordat u een afspraak maakt, denk na over uw wensen voor een offerte. Zo kan het bedrijf de beste offerte voor u te creëren.

Bent u op zoek naar een bedrijf dat een offerte kan opstellen voor kunststof kozijnen? Wij helpen u graag van A tot Z.