ISDE-subsidie

ISDE-subsidie: wat is HET en wat wijzigt er in 2024?

Bent u van plan om uw woning binnenkort te voorzien van nieuwe kunststof kozijnen, een warmtepomp of andere isolatiemaatregelen? Dan moet u zeker de ISDE-subsidie in overweging nemen. Met deze subsidie ontvangt u vergoeding voor het investeren in energiebesparende en duurzame maatregelen voor uw woning.

Wat is ISDE-subsidie?


De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, kortweg ISDE, is een Nederlandse regeling die particulieren, bedrijven en instellingen financieel ondersteunt bij de aanschaf van duurzame energieoplossingen en energiebesparende maatregelen. Het doel van de ISDE-subsidie is het bevorderen van de overgang naar een duurzame energievoorziening en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De regeling omvat diverse categorieën, waaronder zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels, pelletkachels en isolatiemaatregelen. Door financiële tegemoetkomingen te bieden, stimuleert de ISDE-subsidie zowel particulieren als bedrijven om te investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke technologieën, wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst en de transitie naar schone energie bevordert.

Welke producten vallen onder ISDE?


Onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vallen verschillende duurzame energieproducten en energiebesparende maatregelen. Dit omvat onder andere:

  • Isolerende maatregelen (glasisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en meer)
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen
  • Biomassaketels
  • Pelletkachels

Zonneboilers gebruiken zonlicht om warm water te produceren, terwijl warmtepompen warmte uit de omgeving halen om een gebouw te verwarmen of te koelen. Biomassaketels en pelletkachels maken gebruik van organisch materiaal als brandstof, wat bijdraagt aan een duurzame warmtevoorziening. Bovendien omvat de ISDE-regeling financiële ondersteuning voor isolatiemaatregelen, waaronder glasisolatie, gevelisolatie en isolatie met biobased materialen.

Wat wijzigt er vanaf 2024?


Meer maatwerk voor monumenten

Voor eigenaren van monumenten wordt de ISDE toegankelijker vanaf 1 januari 2024. De minimale isolatiewaarden worden versoepeld, en de subsidiebedragen worden aangepast. In plaats van minimaal 8 m2 volstaat nu 3 m2 glasisolatie om in aanmerking te komen voor subsidie. Dit glas mag ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, waardoor monumenteigenaren met behoud van de historische waarde toch kunnen isoleren.

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal


Om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen, wordt er een extra bonus geïntroduceerd. Materialen zoals vezelhennep en vlas, die duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken zijn, komen in aanmerking. Ondanks de hogere kosten van deze materialen, stimuleert de bonus duurzaamheid in isolatiekeuzes.

Subsidiewijziging warmtepompen


Vanaf 2024 moeten warmtepompen minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor ISDE. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager komen niet meer in aanmerking. Voor warmtepompen met energielabel A++ of hoger worden de subsidiebedragen met € 450 verhoogd. De bonus voor energiezuinige warmtepompen verdwijnt, maar voor warmtepompen met energielabel A+++ geldt een nieuwe aanvullende bonus van € 225. Deze wijzigingen gelden niet voor warmtepompboilers en warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Aanpassing van subsidiebedragen


Voor aanvragers die zonneboilers laten plaatsen, verandert de subsidie vanaf 2024. De subsidie voor grotere zonnecollectoren wordt verminderd om overstimulering te voorkomen. De nieuwe bedragen zijn als volgt:

  • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m²: € 0,55 per kWh (voorheen € 1,02).
  • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m²: € 0,28 per kWh (voorheen € 0,45).
  • Subsidie voor aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Nieuw budget voor kleine windturbines voor zakelijke gebruikers


Voor zakelijke partijen, zoals rechtspersonen, is er vanaf 2024 een nieuw budget beschikbaar voor kleine windturbines. Tussen 1 januari 2024 en 31 december 2027 wordt er € 20 miljoen gereserveerd. Belangrijk om op te merken is dat er vanaf 2024 geen ISDE-subsidie meer is voor zonnepanelen.

ISDE-subsidie – Samenvatting


De wijzigingen in de ISDE-subsidie vanaf 2024 zijn bedoeld om de regeling verder te optimaliseren en aan te passen aan de evoluerende behoeften van verschillende doelgroepen. Of het nu gaat om het stimuleren van duurzame isolatiematerialen, het toegankelijker maken van subsidie voor monumenten, of het introduceren van nieuwe budgetten voor kleine windturbines, deze aanpassingen dragen bij aan een duurzamere en energie-efficiëntere toekomst.

De officiële uitleg over de ISDE-wijzigingen in 2024 kunt u hier lezen.

Bent u opzoek naar een bedrijf dat u kan helpen met een offerte voor kunststof kozijnen inclusief glasisolatie? Wij helpen u graag!