Kunststof vs Houten kozijnen

Kunststof vs Houten kozijnen – wie is de winnaar?

De discussie over welke type kozijnen beter zouden zijn; kunststof of hout is niet nieuw. Vele consumenten twijfelen bij het nemen van deze beslissing en vinden het moeilijk om de keuze te maken. Maar wat zijn nou exact de verschillen? En is de één product daadwerkelijk beter dan de ander? In dit artikel geven wij u antwoord op deze vragen. 

Kunststof vs Houten kozijnen 

Houten kozijnen waren jarenlang de favoriet op de Nederlandse markt. Maar sinds de kwaliteit van kunststof veel vooruit is gegaan, is de vraag naar kunststof kozijnen in de afgelopen jaren flink gestegen. De verschillen in de esthetiek worden steeds kleiner en het wordt steeds moeilijker om de twee van elkaar te herkennen. Daarom krijgen de overige factoren steeds een grotere rol bij het maken van de keuze. Deze overige factoren zijn voornamelijk; aanschafsprijs, onderhoud en duurzaamheid. 

Aanschafsprijs

Een groot verschil tussen de kunststof en hout is dat de grondstof hout veel prijziger is, wat de aanschafprijs van kunststof kozijnen veel goedkoper maakt. De prijsverschil kan wel van 10% tot wel 20% oplopen.

Onderhoud

Als wij kijken naar onderhoud zijn de kunststof kozijnen een duidelijke winnaar. Jaarlijks schoonmaken met een doek en een sopje is al voldoende en dat maakt ze erg onderhoudsvriendelijk. 

Het onderhoud van houten kozijnen kost echter al wat meer moeite. Naast een regelmatige schoonmaaksessie van paar keer per jaar, moeten de kozijnen elk paar jaar ook opnieuw geverfd worden. Dit zorgt weer voor extra onderhoudskosten en uiteraard meer tijdbesteding aan onderhoud. 

Kunststof vs Houten kozijnen

Duurzaamheid

Wie graag aan duurzaamheid denkt, zal sneller voor de houten kozijnen kiezen. De levensduur van houten kozijnen bedragen namelijk jaren langer dan die van kunststof. Houten kozijnen gaan gemiddeld 80-95 jaar lang mee terwijl bij kunststof dat vaak 50-75 jaar lang is. Daarnaast komt bij de productie van kunststof veel meer CO2 vrij dan bij hout. 

Echter scoren kunststof kozijnen wel beter op de isolatiewaarden dan houten kozijnen. Met een lagere isolatiewaarde, is de warmtedoorgangscoëfficiëntie veel lager waardoor er minder gas gebruikt moet worden bij het verwarmen van een huis. Dit vertaalt zich ook naar een lagere energierekening. 

Voor en Nadelen op een rij

Hier stellen wij een vergelijking voor u om makkelijk de verschillen te kunnen zien. 

Kunststof KozijnenHouten Kozijnen
AanschafsprijsGoedkoperDuurder
OnderhoudMinder onderhoudMeer onderhoud
DuurzaamheidKortere levensduur
Meer CO2 uitstoot
Betere isolatiewaarde
Langere levensduur
Minder CO2 uitstoot
Slechtere isolatiewaarde

Kunststof vs Houten kozijnen – Samenvatting

De keuze tussen houten en kunststof kozijnen blijft lastig en per individu anders. Vindt u duurzaamheid en levensduur belangrijk? Dan adviseren wij u om de keuze op houten kozijnen te laten vallen. Kiest u liever voor een voordeliger en gemakkelijker product? Of zoekt u een product waarmee u kunt besparen op uw energiekosten? Hiervoor adviseren wij om te kiezen voor kunststof kozijnen. 

Heeft u hulp nodig bij het uitkiezen van kunststof kozijnen? Of zoekt u een bedrijf die een kosteloze en vrijblijvende offerte kan maken? Wij helpen u graag. Neem hier contact met ons op.