Kunststof Kozijnen Schoonmaken

Kunststof Kozijnen Schoonmaken voor een Frisse Lentestart

Nu de lente in aantocht is, is het tijd om ons te richten op het opruimen en schoonmaken van ons huis. Een essentieel onderdeel van deze voorjaarsschoonmaak is het reinigen van de kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een lange levensduur, maar net als elk ander oppervlak hebben ze wel wat liefdevolle zorg nodig om ze in topconditie te houden. Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je kunststof kozijnen te reinigen en ze een frisse start te geven voor het lenteseizoen.

Benodigdheden:

 • Warm water
 • Mild reinigingsmiddel zoals allesreiniger of afwasmiddel
 • Zachte doek of spons
 • Tuinslang of emmer met schoon water
 • Zachte borstel
 • Eventueel: Speciale kunststofreiniger zoals HG Kunststof Reiniger
 • Glasreiniger

Gebruik niet:

 • Schurend reinigingsmiddel
 • Reinigingsmiddel op basis van ammoniak, chloorhoudende producten en andere agressieve schoonmaakmiddelen
 • Autowax: soms wordt dit middel aanbevolen voor de schoonmaak van kunststof, maar helaas is dit schadelijk!
Kunststof Kozijnen Schoonmaken

Kunststof Kozijnen Schoonmaken

Stap 1: Verwijder los vuil en stof
Gebruik een zachte borstel om los vuil, stof en spinnenwebben van de kozijnen te verwijderen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil op reeds gereinigde delen valt.

Stap 2: Maak een reinigingsoplossing
Vul een emmer met warm water en voeg een kleine hoeveelheid mild reinigingsmiddel toe, zoals afwasmiddel of allesreiniger. Meng de oplossing goed.

Stap 3: Reinig de kozijnen
Doop een zachte doek of spons in de reinigingsoplossing en wring overtollig water uit. Reinig de kunststof kozijnen grondig met de doek of spons, waarbij je extra aandacht besteedt aan eventuele vuile plekken of vlekken. Vermijd agressieve schuurmiddelen of schuursponzen, omdat deze krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken.

Stap 4: Spoel af
Spoel de kozijnen af met een tuinslang of een emmer schoon water om ze te ontdoen van zeepresten. Zorg ervoor dat alle reinigingsmiddel volledig is verwijderd.

Stap 5: Droog de kozijnen
Gebruik een schone, droge doek om de kozijnen af te vegen en overtollig water te verwijderen. Dit helpt waterstrepen te voorkomen en zorgt voor een glanzend oppervlak.

Stap 6: Optionele extra stap
Als je de kozijnen extra wilt beschermen en laten glanzen, kun je een dun laagje kunststofreiniger aanbrengen met een zachte doek. Volg de instructies op de verpakking van het product voor het beste resultaat.

Stap 7: Reinig de beglazing
Vergeet niet om ook de beglazing van je kunststof kozijnen grondig schoon te maken. Gebruik een glasreiniger met een raamwisser om vuil, vingerafdrukken en eventuele vlekken van de ramen te verwijderen. Werk systematisch, van boven naar beneden, en spoel de ramen af met schoon water om ze streeploos te laten opdrogen. Schone glas laat niet alleen meer natuurlijk licht binnen, maar geeft ook je hele huis een frissere uitstraling.

Tips:

 • Reinig je kunststof kozijnen bij voorkeur op een bewolkte dag of wanneer de kozijnen niet direct in de zon staan. Dit voorkomt dat reinigingsmiddel opdroogt voordat je de kozijnen hebt kunnen spoelen.
 • Gebruik deze schoonmaaksessie als controle van de kozijnen. Moet het hang- en sluitwerk geolied worden? Zijn er beschadigingen of andere zaken die opgelost moeten worden?
 • Herhaal deze reinigingsroutine minstens twee keer per jaar, bij voorkeur aan het begin en aan het einde van het lenteseizoen, om je kunststof kozijnen in optimale conditie te houden.
 • Heeft de kozijn een onderdorpel? Vergeet deze ook niet schoon te maken!

Samenvatting
Met deze eenvoudige stappen kun je je kunststof kozijnen gemakkelijk schoonmaken en ze een frisse start geven voor de lente. Een beetje onderhoud kan de levensduur van je kozijnen aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat ze er jarenlang als nieuw uitzien. 

Zijn uw oude kozijnen helaas niet meer te redden en wilt u graag investeren in nieuwe, mooie kunststof kozijnen? Wij helpen u graag hierbij van A tot Z! Voor een vrijblijvende offerte, neem contact met ons op.