Buiten stucwerk – hoe buiten stucwerk juist uitvoeren?
Buiten stucwerk is een belangrijke fase in de afwerking van gebouwen. Wanneer goed uitgevoerd, garandeert het duurzaamheid en mooie uitstraling van de gevel. Dus hoe stuc je zodat je tevreden zal zijn met het resultaat? Lees hier hoe u het beste buitenmuren kunt stucen en wat u moet vermijden.
Buiten stucwerk – welke fouten vermijden?
Het werken met stucwerk is moeilijk, zeker voor een ongeschoolde vakman. Naast het kiezen van het juiste materiaal en de juiste vaardigheden, is het noodzakelijk om rekening te houden met verschillende indirecte factoren die een grote impact hebben op het effect van het werk. Hieronder staan enkele fouten die u moet vermijden.
Onjuiste voorbereiding van de ondergrond
Voor het stucen dienen de wanden beoordeeld, schoongemaakt en eventueel gerepareerd te worden, d.w.z. de gebreken te vullen.
Voordat u met de klus begint, is het de moeite waard om de opneembaarheid en porositeit van de muren te controleren – als deze hoog is, wordt het aanbevolen om primers te gebruiken.
Slechte weeromstandigheden
Bij regen, vorst en te veel zonlicht is het niet de moeite waard om de muren te stucen.
Volgens de fabrikanten breng je de stucwerk het beste aan tussen de 5-25 graden Celsius.
Veiligheid
Stukadoren is een beetje zoals schilderen. Hoe zorgvuldiger we de elementen beveiligen die NIET geschilderd moeten worden, hoe korter het werk zal zijn.
Voor het stucen, is het de moeite waard om ramen, deuren, hoeken, leidingen en elektriciteitskasten te afschermen.
Slecht pleister
Pleister moet geselecteerd worden op basis van het type ondergrond. Het is het beste om de aanbevelingen van de fabrikant te raadplegen, die op het etiket aangeven in welke omstandigheden dit materiaal het beste zal werken.
Bewaren en voorbereiden van pleister
Te vochtige omstandigheden waarin de pleister wordt bewaard, kunnen ervoor zorgen dat het mengsel gaat klonteren.
Voor gebruik moet de pleister worden gemengd om te voorkomen dat de massa gaat schuimen.
Gevelstucwerk – waar beginnen?
Voor het beginnen met de klus, moeten de niet gepleisterde oppervlakken goed worden beschermd. Het is echter belangrijk om het juiste type bescherming te kiezen voor de gegeven ondergrond:
- Ramen – schilderfolie of speciale panelen (vóór priming)
- Deuren – schilderfolie of panelen (vóór priming)
- Metalen onderdelen – gespecialiseerde anticorrosiemiddelen
- Elektrische kabels en leidingen – stukadoors gaas
- Randen – speciale randprofielen
- Elektrische dozen en stopcontacten – speciale afdekkingen + sluit de stopcontacten af met speciale pluggen
Wanneer buiten stucwerk aanbrengen?
Stucwerk aanbrengen in ongeschikte weersomstandigheden is een vergissing. Op deze manier zal het materiaal niet goed werken met de ondergrond. Verkeerd aangebrachte pleister na verloop van tijd kan gaan barsten, schilferen en verkleuren.
Houd daarom voor aanvang van de werkzaamheden rekening met de juiste temperatuur, regenval en wind. Dus wanneer moet er pleister op de gevel worden aangebracht?
Stucen na voltooiing van de werkzaamheden aan de bouwschil
Buiten stucwerk mag pas 6 maanden na het bouw van de bouwschil aangebracht worden. Tot die tijd “werken de muren” omdat het gebouw bezinkt en de muren krimpen.
Buiten stucen in de zomer
Hoewel de zomer een goed moment is om pleister aan te brengen, is het de moeite waard om rekening te houden met de exacte temperatuur. Fabrikanten raden om te stucen in omstandigheden tot 25 graden Celsius. Te veel zonlicht veroorzaakt een onregelmatige droging en daardoor zichtbare verbindingen van afzonderlijke pleister fases.
Buiten stucen in de winter
Het is ook niet de moeite waard om te stucen tijdens vorst. Een te lage temperatuur, d.w.z. onder de 5 graden Celsius, kan leiden tot een onjuiste verbinding van de mortel. Gedurende deze tijd duurt het instellen langer en kan het proces soms volledig stoppen.
Gevelstucwerk tijdens harde wind
Bij harde wind is het niet de moeite waard om de buitenmuren te stucen. Deze kan de gevel koelen en drogen. Gelukkig kan dit worden aangepakt door afdeknetten te gebruiken die de impact van wind op hun duurzaamheid minimaliseren.
Stucen in de regen
Een te hoge luchtvochtigheid van de pleister leidt in de toekomst tot verkleuring en loslaten van de mortel. Totdat de pleister niet uithardt, moet de materiaallaag tegen regen worden beschermd.
Waarmee buiten muren stucen?
Goed pleister is er één die aan verschillende basisvoorwaarden voldoet:
- Vermindert de groei van algen en schimmels
- Het is bestand tegen organisch vuil
- Duurzaam tegen mechanische scheda
- Gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken
- Is in bezit van “CE” -keurmerk of het “B” –teken
Buiten stucwerk – samenvatting
Bij het werken met stucwerk is het belangrijk om een goed product te kiezen, rekening te houden met weersomstandigheden, de ondergrond goed voor te bereiden (primer – indien aanbevolen door de fabrikant), de werkzaamheden zorgvuldig uit te voeren en de pas aangebrachte pleister te beschermen.
Na toepassing van deze principes mag verwacht worden dat professional en de gebouweigenaar tevreden zal zijn met het resultaat.