repareer je stucwerk

Beschadigde binnen stucwerk. Hoe repareer je stucwerk?

Stucwerk die er af valt, donker-geel verkleuring en gaten in de muur. Bent u hiermee bekend? Dan betekent dit dat uw appartement, woning of utiliteitspand wordt afgewerkt met stucwerk. Schade aan de stucwerk is onprettig, omdat het afwachten van reparatie elke dag het erger maakt. Als u verontrustende veranderingen ziet, ga er mee aan de slag. In dit artikel leert u hoe u beschadigd stucwerk kan repareren.

De mate van schade aan stucwerk kan onderverdeeld worden in:

 • Verkleuring van de muur, ongelijke kleur;
 • Incidentele scheuren;
 • Gaten en loslatend stucwerk.

In het geval van verkleuring en kleine beschadigingen zou het aanbrengen van een hele dunne gips laag het probleem op moeten lossen, maar als de stucwerk praktisch op het hoofd valt, moet u anders reageren.

Het losmaken van stucwerk van de wand- en plafond is een onaangename en vooral gevaarlijke situatie.

Een dikke stucwerk laag die van het plafond valt en op op uw hoofd valt, kan uw gezondheid ernstig schaden. Daarom is het absoluut noodzakelijk om onmiddellijk met de reparatie te beginnen.

Hoe repareer je stucwerk?

Dit hangt af van de situatie.

Elke situatie is anders en u zult ze allemaal afzonderlijk moeten benaderen. Hieronder vindt u de meest voorkomende scenario’s.

Test (holle gips)
Tik op de muur om de vastheid van de aangebrachte stucwerk te controleren. Als u een hol geluid hoort, dan is reparatie nodig.

Als aan de andere kant het geluid solide is, is het stucwerk prima.

Reparatie

Als u bij het tikken “holle stucwerk” hoort, begin dan met boren totdat u op “gezonde” plekken komt, d.w.z. de vaste grond. Na het reinigen, breng de gehele stucwerk opnieuw aan.

Scheuren en krassen – hoe gebarsten binnen stucwerk repareren
Het is te voorspellen dat de stucwerk na verloop van tijd zal krimpen. Soms verschijnen in een dergelijke situatie echter kleine krassen op de muren.

Deze brengen de bouwconstructie niet in gevaar, tenzij ze ernstig zijn. Als er een stuk papier in gedrukt kan worden, is het de moeite waard om na te denken over reparatie, want ernstige scheuren zijn gevaarlijk en onesthetisch.

Reparatie

Verbreed de krassen door voldoende ruimte te creëren voor nieuw stucwerk. Gebruik voor het hervullen dezelfde gips die eerder werd gebruikt.

In een situatie waarin het defecte gedeelte zich bevindt op de plaats van de verbinding tussen de muur en de lichte structuur, bijvoorbeeld gipsplaat, maak de juiste dilatatie met acryl of siliconen.

Barsten van draden

Soms veroorzaken dikke elektrische draden de uitzetting van gips die in te kleine hoeveelheden aangebracht is.

Reparatie

Maak de gipslaag dikker over de draden – helaas betekent dit dat de hele muur moet worden gevuld met een dunne laag stucwerk.

Gaten

Deze komen het vaakst voor op aansluitingen, bijv. bij raam- of deuropeningen.

Reparatie

Afbikken van de stucwerk is nodig om de toestand van de ondergrond te beoordelen. Als het ongelijk is, moet u het vullen met luchtdicht materiaal. Waarschijnlijk moet u de hele stucwerk afbreken en weer aanbrengen. Als u zeker wilt zijn dat de reparatie zal duren, gebruikt u een primer.

repareer je stucwerk

Hoe repareer je stucwerk in 10 stappen?

 1. Bik het gebarste en de randen van beschadigde plekken af;
 2. Gebruik de primer voor de gaten;
 3. Breng gips aan;
 4. Gebruik de primer op de nieuw aangebrachte gips;
 5. Breng een dunne gipslaag aan van ongeveer 2 mm;
 6. Breng tweede dunne gipslaag aan;
 7. Schuur licht de oppervlakte ;
 8. Gebruik nogmaals de primer op de muur;
 9. Breng de eerste verflaag aan;
 10. Breng de tweede verflaag aan;

Hoe repareer je stucwerk – Samenvatting

Nu weet u hoe u een beschadigd muur kunt redden. De reparatie zelf is afhankelijk van de toestand van het oppervlak dus hoe eerder u handelt wanneer u het probleem opmerkt, hoe minder werk u zult hebben tijdens de reparatie.

Deze tips zullen u zeker helpen om onder verschillende omstandigheden juist te handelen.