stucen of dekvloeren

Wat komt eerst, wanden stucen of dekvloeren? Welke fase van de klus moet als eerste uitgevoerd worden?

De volgorde van afwerkingswerkzaamheden is een zeer belangrijk element van bouwwerkzaamheden. Een verkeerd verloop van bouwwerkzaamheden kan de kwaliteit van het werk zelf snel beïnvloeden, waardoor een deel overnieuw gedaan moet worden. Dit is nogal een problematische zaak, aangezien het de belegger blootstelt aan extra, maar toch volstrekt onnodige kosten. In dit artikel leert u of het beter is om dekvloeren voor of na het stucen aan te brengen.

De juiste volgorde van afwerkingswerkzaamheden is cruciaal voor het effect van het hele project. Ondanks dat het lastig is om de negatieve effecten van stucen na dekvloeren of vice versa te vinden, is het in de praktijk belangrijk.

Er zijn evenveel meningen over dit onderwerp als specialisten, omdat beide opties haalbaar zijn. Het is echter vermeldenswaard dat beide oplossingen hun negatieve gevolgen hebben.

Wat eerst stucen of dekvloeren? Of misschien installaties …

Voordat we naar het antwoord op de vraag in de titel van de tekst gaan, laten we het duidelijk zeggen: we beginnen met dekvloeren en stucen alleen wanneer alle installaties al voltooid zijn. Dit betekent dat eerst sanitair, verwarming en elektrische bedrading wordt aangelegd en pas daarna het oppervlak van wanden, vloeren en plafonds.

Het zou hoogst ongepast zijn om het oppervlak af te werken en het vervolgens te beitelen, omdat de installaties niet af zijn. Deze conclusie is echter vrij duidelijk, vandaar dat we bij de hoofdvraag komen.

Dekvloeren of stucen – wat eerst?

Het is moeilijk om een ​​eenduidig ​​antwoord op deze vraag te vinden, omdat er in beide gevallen voor- en nadelen zijn.

Dekvloeren vóór stucen

Vloeren leggen is een nogal gecompliceerde taak die de juiste materialen en veel kennis op dit gebied vereist. De dekvloer zelf is niet alles, want deze zit meestal onder bijvoorbeeld een isolatielaag en een verwarmingsinstallatie.

Het kan niet worden gezegd dat de dekvloer vóór het aanbrengen van de stuc een slecht idee is, omdat het voldoende is om de contactpunten tussen de muur en de vloer te scheiden en de vloeren veilig kunnen worden gestort.

Helaas is er een belangrijk detail. Vloeren bevatten meer technologisch vocht dan pleisters, wat zich vertaalt in de tijd van voltooiing van de taak.

Belangrijk!

Het wordt aanbevolen om dekvloeren aan te brengen vóór het stucen, wanneer de muren bedekt moeten worden met stuc. Dit voorkomt wateropname door het gips in het stuc.

Belangrijkste!

Een ander argument om eerst de dekvloer aan te leggen, is dat de buis die het beton aflevert zich niet altijd gedraagt ​​zoals verwacht. In de praktijk betekent dit dat het plotseling kan bewegen en de nieuw aangebrachte stucwerk kan vernielen. Om deze reden lijkt het erop dat het maken van dekvloeren vóór het stucen de betere oplossing is.

Er is echter de andere kant van de medaille, namelijk stuc voor de dekvloeren.

stucen of dekvloeren

Stucen na dekvloer

In de meeste gevallen wordt eerst stucen aanbevolen. Simpel gezegd, hierdoor wordt de nieuw gestorte vloer niet vuil met stuc.

Maar dat is niet alles …

Bij het leggen van stucwerk vóór dekvloer is de begane grond van de woning meestal niet gemaakt van een vochtwerende vloerisolatie, die bij bijvoorbeeld het verplaatsen van de steiger eenvoudig kan beschadigen.

Om soortgelijke redenen is er ook geen verwarming of vloerverwarming. De uitzondering is plafondverwarming, waar je in zo’n situatie geen last van hebt.

Een andere reden is het feit dat het goed is om de ondervloer tijdens het pleisteren te beschermen met bijvoorbeeld folie. Dit voorkomt mogelijke complicaties bij het verwijderen van mortelresten, die soms de positie van de afwerkingsmaterialen verlengen.

Enkele tips voor het aanleggen van dekvloeren en stucwerk

  • Het is niet nodig om de restanten van gipsmortel van betonnen ondergronden en plafonds te verwijderen als er voor het stucen vellen bouwfolie over worden uitgespreid.
  • In huizen met plafond- of wandverwarming moeten de verwarmingsbuizen voor het pleisteren worden gelegd.
  • Voordat de wanden en plafonds in elk huis worden gestuct, wordt er elektrische bedrading overheen gelegd.

Samenvatting

Zoals u kunt zien, is de volgorde in dit geval niet bepalend voor de kwaliteit van het gehele afwerkingswerk. Beide oplossingen zijn uitvoerbaar en de keuze wordt bepaald door individuele factoren.

Als u dekvloeren wilt aanleggen voordat u stuct, is dat goed, maar vergeet niet om de vloeren goed voor te bereiden. Overweeg in het tweede geval de mogelijkheid dat de “verse” stuc beschadigt kan raken.


Heeft u hulp nodig bij het afbouwen van uw huis of appartement?