stucwerk of gipsplaat

Stucwerk of gipsplaat – welk materiaal is beter?

Stucwerk of gipsplaat?

Stucwerk of gipsplaat? Het antwoord op deze vraag is moeilijk te vinden. In deze tekst leer je over de beide materialen en ontdek je welke de beste oplossing zullen zijn in jouw situatie.


Of het nu gaat om het bouwen of renoveren van een huis, bij veel werkzaamheden zijn muren er bij betrokken. Deze houden de ruimte stevig vast en verdelen de kamers. Het plaatsen ervan lijkt geen ingewikkelde procedure , net als de afwerking ervan. Hiervoor kan stucwerk of gipslaten worden gebruikt. Welke oplossing is echter beter? In deze tekst vind je de voor- en nadelen van beide oplossingen.

Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het beantwoorden van deze vraag. Het is niet zo dat één van de opties onder alle omstandigheden gunstiger is. Beide materialen zijn duurzaam, functioneel en daarom populair.

Als je de geschikte materiaal wil kiezen, moet je rekening houden met factoren zoals:

  • Budget;
  • Tijd;
  • Verwachtingen;
  • Werkzaamheid;
  • Duurzaamheid;
  • Functionaliteit;
  • Toepassing.

Hieronder vind je informatie over welke materiaal in welke omstandigheden de beste oplossing zullen zijn.

Stucwerk of gipsplaten?

Tijd

Als het gaat om de montagetijd, zijn de gipsplaten duidelijk de winnaar. Na aankoop kunnen ze snel gemonteerd worden. In het geval van stucwerk duurt het aanbrengen veel langer.

Werkzaamheid

Stucwerk is tijdrovend en meer ingewikkeld dan het monteren van gipsplaten. U kunt de gipsplaten zelf installeren, maar het stucwerk aanbrengen kan het beste door een professioneel team uitgevoerd worden.

Bent u opzoek naar een Stukadoor? Bekijk onze offerte.

Budget

De kosten van de materialen zelf bepalen niet de totale prijs van de klus. Wanneer de muren recht zijn, is de aankoop en montage van gipsplaten eenvoudig.
Maar wanneer in het spel ronde muren of slecht toegangbare plekken komen, worden de gipsplaten een moeilijke materiaal om mee te werken.

Natuurlijk kunnen de gipsplaten gemonteerd worden op houten constructies of aluminium profielen, maar de prijs wordt in dat situatie veel hoger. Hun installatie is ook niet de eenvoudigste en vereist kennis van vakmannen, wat weer zorgt voor extra kosten.

Duurzaamheid

Het is gebruikelijk om te zeggen dat stucwerk duurzamer is dan gisplaten, maar dat wil niet zeggen dat beide materialen niet duurzaam zijn. Beide materialen zullen bij hoge druk vervormen of afbrokkelen. Gipsplaten zijn volgens specialisten echter gevoeliger voor beschadiging.

Functionaliteit

Hier winnen natuurlijk de gipsplaten, die door hun lichte gewicht ook erg handig zijn tijdens het werk. Hierdoor zijn ze eenvoudig te monteren.

Toepassing

Stucwerk en gipsplaten zijn, naast het egaliseren van de oppervlak van de muren, ook bedoeld om de kamer te isoleren. Op dit gebied verliezen de gipsplaten absoluut van de stucwerk. De stucwerk dekt perfect de oppervlakken van muren en plafonds en heeft vooral een uitstekende thermische isolatiecoëfficiëntie. In de praktijk zorgt dat voor minder warmteverlies.

stucwerk of gipsplaat

Voordelen en nadelen van stuwerk en gipsplaten

Gipsplaten
VoordelenNadelen
Snelle en eenvoudige montageMoeilijk te repareren – vervanging van het hele element is noodzakelijk
GoedkoopZijn gevoelig voor mechanische schade
Hun montage maakt het oppervlak perfect gladKunnen niet gemonteerd worden in ruimtes waar de luchtvochtigheid hoger is dan 70%
Is een ecologische oplossingGipsmateriaal in contact met staal veroorzaakt corrosie
“Schone montage”Slechte geluidsisolatie
Stucwerk
VoordelenNadelen
Toegepast op de binnenwanden zijn gemakkelijker te reparerenLange droogtijd
Stucwerk is goed in vochtopname – het is geweldig in de badkamers, keukens, keldersIs duurder dan gipsplaten
Zijn gemakkelijk voor elektrische installatiesZe vereisen veel vaardigheid tijdens het aanbrengen

Samenvatting

Ondanks de duidelijke voor- en nadelen van beide opties, is het nog steeds moeilijk om een winnaar te kiezen. Het is belangrijk om te vermelden dat het materiaal individueel moet worden geselecteerd voor een specifieke toepassing. De gipsplaten zijn beter geschikt voor eenvoudige werkzaamheden in ruimtes met de juiste vochtigheid en stucwerk voor meer gecompliceerde werkzaamheden, waar een hoge weerstand tegen mechanische schade wordt verwacht.


Ondanks de twijfels, zou je na het lezen van deze tekst al moeten weten welk materiaal je in jouw geval zou moeten kiezen. Als je de muren wilt afwerken, maar je bent bang dat deze taak je te veel wordt, dan is dat geweldig, want wij kunnen al het werk voor je doen.