stucwerk

Stukadoor – hoe lang droogt stucwerk?

Stucwerk is een basiselement van renovatie en nieuwbouw. Hoewel muuruitlijning en bescherming erg belangrijk zijn, kost het toch tijd. Nadat de materialen op deze oppervlakken zijn geplaatst, moeten ze stevig en droog worden. Dus de vraag luidt, hoe lang droogt de stucwerk? In deze tekst leer je de optimale droogtijd en tips waarmee je het proces kunt versnellen.

Stucwerk drogen – factoren

De droogtijd van het stucwerk is niet constant. Het hangt allemaal af van verschillende factoren, zoals:

 • Soort stucwerk
 • Temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden in het gebouw;
 • De dikte van de aangebrachte mortel
 • Substraten
 • Consistentie en fysieke eigenschappen van het oppervlak;
 • Het tijd van het jaar

Volgens schattingen duurt het drogen van stucwerk van 7 tot zelfs 35 dagen. In een maand tijd krijgen ze volle kracht en dan kun je nadenken over het volgende klus. Helaas hangt deze tijd voornamelijk af van de omstandigheden en het type fundering.

Het is belangrijk te noemen dat de droogtijd van cementgebonden mortel en gipsgebonden mortel zal variëren. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over dit onderwerp.


Als u zich voorbereidt op stukadoors, controleer dan waar u tijdens de voorbereidingen op moet letten: Hoe bereid je een woning voor stucwerk?

Stucwerk droogtijd – de belangrijkste informatie

Stucwerk mortel droogt zo snel als de omstandigheden dat toelaten. Hieronder leest u wat uitdroging bevordert en wat het belemmert.

Wat bevordert het drogen van stucwerk?

 • Zachte ventilatie van de kamers
 • Versneld drogen (met een bouwdroger); echter pas na een paar dagen
 • In de eerste dagen na het stuccen wordt het aanbevolen om een ​​verhoogde luchtvochtigheid in de kamer te handhaven en zelfs om mortel regelmatig te bevochtigen met waternevel (in de lente en in de zomer).

Wat belemmert het drogen van stucwerk?

 • Snel laten drogen leidt tot scheuren
 • Te veel zonlicht;
 • Kunstmatige kamerverwarming.


Het is belangrijk te vermelden dat beide soorten stucwerk verschillende voorwaarden hebben voor een optimale droging. Cementgebonden mortel wordt gemaakt op basis van hydraulische bindmiddelen, waardoor ze water nodig hebben, en gipsgebonden mortel met een luchtbindmiddel, waardoor het vrije stroom vereist.

stucwerk

Hoe lang droogt stucwerk?

Cementgebonden mortel (optimale omstandigheden voor 1 cm laagdikte)

 • Gemiddeld krijgen ze na 7 dagen ongeveer 70% van hun uithoudingsvermogen;
 • Gemiddeld moeten ze na 28 dagen op volle sterkte zijn;
 • De maximale droogtijd is 35 dagen (cement heeft 30 dagen nodig om de volledige efficiëntie te bereiken).

Gipgebonden mortel (optimale omstandigheden voor 1 cm laagdikte)

 • De optimale droogtijd is 7 dagen;
 • Gemiddeld hebben ze na 14 dagen hun volle kracht.

Hoe lang droogt stucwerk in de winter?

Deze vraag komt vaak voor bij renovatie- en bouwwerken. Elke specialist is het ermee eens dat stuccen in de winter of bij temperaturen onder de 5 graden Celsius een slecht idee is.

Mortels bevatten water, dat in contact met koude lucht in ijskristallen verandert. Stuccen in de winter kan dus verspilling van tijd en materiaal zijn, en zeker ook buiten. Bij stucwerk binnenshuis bestaat ook het risico dat de temperatuur onder de 5 graden het materiaal negatief beïnvloedt en de mortellaag ongelijkmatig droogt.

Natte stucwerk in de winter zijn de vloek van bouwers, en vooral de eigenaren van het gebouw, dus voordat je een dergelijke beslissing neemt, is het de moeite waard om jezelf te voorbereiden met geld voor extra materialen en geduld, omdat deze aanpak veel nadelige veranderingen kan brengen.

Samenvatting

Na het lezen van deze tekst weet je al hoe lang stucwerk droogt. Natuurlijk is het in deze kwestie moeilijk om deze tijd als vanzelfsprekend te beschouwen, omdat de mortel nog steeds zal drogen volgens zijn eigen regels. Deze worden geconditioneerd door het soort materiaal en ondergrond en vooral door de weersomstandigheden, d.w.z. temperatuur en vochtigheid.

Bent u een gebouw aan het renoveren of bouwen en bent u op zoek naar een bedrijf dat zich professioneel bezighoudt met stucwerk, neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag en hopelijk gaan we deze fase van uw renovatie of bouw voor u regelen.