pleisterdikte

Wat is de optimale pleisterdikte?

Te dun en te dik pleisterwerk is de vloek van solide constructie. Waarom? Het antwoord is simpel. Ontoereikende pleisterlaag vervult zijn functie niet naar behoren. Dergelijke pleister brokkelt af, valt eraf en beschermt de muur niet. Dus wat is de optimale pleisterdikte?

Wat u zal leren:

– Waarom de dikte van het pleister zo belangrijk is

– Hoe de ondergrond voor stucwerk voorbereid moet worden

– Wat de juiste dikte voor buiten stucwerk is

– Wat de juiste dikte voor binnen stucwerk is

Pleisterdikte – maakt het uit?


Zeker ja.

Een te dunne of te dikke pleisterlaag zal vroeg of laat beginnen te barsten en van de ondergrond te vallen. Zo kunt u snel weer beginnen met renoveren.

Daarom is het cruciaal om de ondergrond voor pleisterwerk voor te bereiden en de juiste laag te selecteren.

Hoe bereid u de basis voor pleister?


Stucwerk 
heeft altijd een stevige ondergrond nodig. Daarom moet de muur goed worden voorbereid.


Stap 1

De ondergrond moet droog, niet bevroren, schoon en ontvet zijn.

Stap 2

Breng een primer aan die geschikt is voor het type ondergrond.

Stap 3

Op een gladde en weinig absorberende ondergrond, bijv. een betonnen ondergrond, wordt een kleeflaag of een primer aangebracht om de hechting te verhogen. Anderzijds wordt een absorberende egaliserende primer aangebracht op de ondergrond van cellenbeton of baksteen.

Na het voorbereiden van de ondergrond, kan de pleisterlaag aangebracht worden.

Welke pleisterdikte – binnenpleisters


Bij het aanbrengen van pleisterlaag
 moet u het materiaal niet proberen te besparen of er mee overdrijven. Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt ​​- gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht.

Vervolgens mag de maximale pleisterdikte op de muren niet dikker zijn dan 25 mm en op de plafonds 15 mm.De dikte van de laag is ook afhankelijk van het type pleisters. Voor interieurs worden meestal gips- of cement-kalkpleisters gebruikt.

In het geval van de eerste laag (meestal slechts één keer aangebracht) mag niet groter zijn dan 30 mm.

In het geval van cement-kalkpleisters is de dikte meestal ongeveer 15 mm, maar de laag mag niet groter zijn dan 30 mm. Daarom is het goed om het werk in verschillende fasen te verdelen en niet één maar zelfs drie lagen aan te brengen.

Een voorbeeld van een toepassingsmethode is als volgt:

Eerste laag + Tweede laag = Twee lagen3 mm + 10 mm
Eerste laag + Tweede laag + Derde laag = Drie lagen3 mm + 10 mm + 5 mm

De zwaarste pleisters zijn kleipleisters, waarvan de dikte ongeveer 20 mm moet zijn.

De dunste pleisters zijn vervolgens diegene die worden gebruikt voor het decoreren, de zogenaamde dunpleisters, waarvan de dikte niet meer dan 3 mm mag zijn.

Op lichtgewicht houtwol of meerlaagse bouwplaten moet de gemiddelde pleisterdikte 15 mm bedragen.

pleisterdikte
plasterer man works plastering two trowels on plasterboard in blue uniform


Welke gipsdikte – buitenpleisters

Bij buiten stucwerk is de situatie vergelijkbaar. De minimale dikte van de pleister is ca. 10 mm. Het is echter meestal 15 mm.

Als de pleister een thermische isolatiefunctie moet uitvoeren, is de dikte aan de buitenkant ongeveer 30 mm. Thermisch-isolerende pleisters horen een minimale dikte te hebben van 20 mm en een maximale dikte van 100 mm.

Eenlaagse pleisters die niet met water uit de originele mortel zijn bevochtigd, moeten aan de buitenzijde een dikte hebben van ca. 15 mm.

Het is ook erg belangrijk dat bij het gebruik van een gaas, d.w.z. de pleisterdrager, de dikte minimaal 15 mm vanaf de zichtbare zijde is.

Thermisch-isolerende pleisters moeten een minimale dikte hebben van 20 mm en een maximale dikte van 100 mm.

Pleisterdikte – Samenvatting

De juiste pleisterdikte is van cruciaal belang voor de kwaliteit van het uitgevoerde werkzaamheden. Een goed gelegd stucwerk garandeert een solide bescherming van de muur en beschermt deze tegen ongewenste spatten. Na het lezen van deze tekst weet u al welke gipsdikte u in specifieke omstandigheden moet gebruiken.